Werkgever vraagt toch naar gezondheid

Wat als de werkgever toch vraagt naar uw gezondheid?
Er mogen er geen vragen over gezondheid worden gesteld. Maar vaak worden toch vragen gesteld. Nieuwsgierige werkgevers zijn er altijd. Wat dan?

U hoeft niet eerlijk te antwoorden. De werkgever mag namelijk helemaal niet vragen naar uw gezondheid. Bent u niet eerlijk? Dan kan dat later geen reden zijn om u te ontslaan. U kunt ook weigeren de vraag te beantwoorden. U moet uiteraard wel iets over uw beperking vertellen als deze van invloed is op uw werk.

Wilt u dat liever niet doen? Breng dan het gesprek op een ander onderwerp. Of stel zelf een vraag. Bijvoorbeeld: ‘Waarom is dat voor deze baan van belang?’ Uiteindelijk gaat het niet om uw gezondheid maar uw kennis en vaardigheden die u geschikt maken voor de baan waarop u solliciteert.

Tip:
 Geef een positief antwoord. Zeg bijvoorbeeld dat u zich prima voelt. Maar dat het een persoonlijke vraag is waar u liever niet diep op ingaat. Wordt er gevraagd naar uw ziekteverzuim in uw huidige baan? Dan kunt u aangeven dat u wegens privéomstandigheden wel eens 2 weken afwezig bent geweest.