Wat vertel ik over mijn gezondheid?

Wel of niet vertellen?
Hebt u een chronische ziekte of handicap en gaat u binnenkort solliciteren? Grote kans dat u zich afvraagt wat u over uw gezondheid moet en wilt vertellen. En hoe u het beste kunt omgaan met lastige vragen over uw gezondheid of handicap.

Belangrijk om te weten is dat u alleen iets over uw gezondheid moet vertellen, als de beperking die u hebt van invloed is op de taken die u moet doen. Is dat niet het geval dan hoeft u het niet te vertellen.

Is uw beperking wel van invloed, dan moet u dat wel melden. Het liefst zo laat mogelijk in de sollicitatieprocedure. Bijvoorbeeld wanneer duidelijk is dat u nog de enige kandidaat bent of dat u wordt uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek. En in ieder geval voordat u het arbeidscontract tekent. Zo kunt u eerst vooral uw kwaliteiten benadrukken die u geschikt maken voor de functie.

Voor alle duidelijkheid: u hoeft nooit medische informatie door te geven. Heeft u een hernia die van invloed is op uw werk? U kunt dan aangeven dat u tot een maximaal gewicht kunt tillen. U vermijdt het daarbij over de hernia te hebben, maar voor de werkgever wordt wel duidelijk dat er iets is wat van invloed is.

Redenen om wel of niet over uw gezondheid te vertellen
Sommige mensen vertellen in hun eerste gesprek al over hun gezondheid. Ook als dat volgens de regels niet hoeft. Dat is een persoonlijke keuze. Er zijn verschillende redenen om wel of niet over uw gezondheid te vertellen. We zetten ze kort voor u op een rij.

U vertelt het wel, omdat:

  • u een zichtbare handicap heeft
  • u wel over uw gezondheid wilt vertellen
  • u graag openheid wilt geven

Leg dan wel duidelijk uit waarom uw gezondheid geen probleem is voor het werk dat u gaat doen. Of hoe u met bepaalde problemen omgaat.

U vertelt het niet omdat:

  • u niet wilt dat uw gezondheid een rol speelt in de selectie
  • uw gezondheid geen invloed heeft op uw functioneren

Wanneer u moet vertellen over uw gezondheid
U moet meer informatie geven over uw gezondheid als u ‘ja’ antwoordt op één van de volgende vragen:

1. Kunt u vanwege uw gezondheid niet alle taken uit de taakomschrijving doen?
2. Bent u minder productief dan uw collega’s?
3. Verwacht u het eerste half jaar veel meer ziek te zijn dan uw collega’s?
4. Heeft u een werkaanpassing nodig?

Let op: Zegt u niets over uw gezondheid terwijl dat wel moet, dan kan de werkgever er later achter komen. Hij kan dan besluiten u geen loon te betalen als u ziek wordt. In het uiterste geval kan zelfs ontslag volgen.