Onduidelijke aandoening

Ik heb geen duidelijke aandoening. Toch ben ik ziek en kan ik niet werken. Ik heb het gevoel dat de bedrijfsarts me niet gelooft. Hoe kan ik hier mee omgaan?’

Antwoord

Onduidelijke aandoeningen, zoals pijn en vermoeidheid, zijn moeilijk te meten en vast te stellen. Soms zijn klachten niet terug te voeren op een ziekte of aandoening. Ook zijn er ziektes of klachten die niet zo gemakkelijk worden herkend of erkend. Zoals de Ziekte van Lyme, vermoeidheid na kanker of ME. Probeer bij de bedrijfsarts een beeld te geven van uw dagelijks leven, dus hoe ziet uw dag eruit? Wanneer moet u weer rusten, welke activiteiten kunt u niet meer door de pijn? Maakt u gebruik van hulp van anderen? Zo ja, hoe ziet die hulp eruit?


En wat kunt u wel?  Bekijk in het dagelijkse leven vooral wat u wel kunt. Welke mogelijkheden zijn er om de klachten te verminderen. Op welke wijze kunt u weer een balans vinden. Bijvoorbeeld door het volgen van een speciaal bewegingsprogramma of een cursus ‘leven met een chronische zieke’. U kunt ook nadenken over wat uw wel zou kunnen doen op uw werk. Dat kan ook tijdelijk ander passend werk zijn.