Verwerking

De verwerking en acceptatie van ernstige (gezondheids)problemen heeft veel overeenkomsten met een rouwproces. Ook dan draait het om verlies; verlies van gezondheid, functioneren en toekomstbeeld. Net als bij rouw kunt u een aantal fasen doorlopen. Ontkenning (dat u de ziekte of aandoening heeft). Woede (waarom ú?). Onderhandelen (van alles proberen om het leven te verlengen of de kwaliteit ervan te verbeteren). Depressie (als die pogingen niet lukken). En aanvaarding (dat u afscheid neemt van een gezond lichaam of zelfs van het leven).

  • Stop uw emoties niet weg. Praat erover met mensen bij wie u zich prettig voelt. Praten helpt vaak om de zaken op een rijtje te krijgen.
  • Zoek naar een organisatie of een website waar u informatie van lotgenoten kunt vinden.
  • Vragen over werk? Stel ze op het forum van www.werkhoezithet.nl.
  • Bespreek uw zorgen met uw huisarts, behandelaar en bedrijfsarts.
  • U kunt lid worden van een patiëntenvereniging

Logboek. Houd een dagboek of logboek bij met wat er met u gebeurt. Dit steunt het verwerkingsproces. En het biedt u (of anderen die in dezelfde situatie zitten) later een waardevol dossier.
Schrijven in uw logboek kunt u altijd en overal. U hoeft niet in de juiste stemming te zijn. Schrijf op wat er in u opkomt en doe dat in uw eigen woorden.
Leg naast een logboek ook een dossier aan voor uw brieven van artsen, UWV, verslagen van specialisten, uitnodigingen en plannen van aanpak. Bewaar alles bij elkaar. U maakt het overzichtelijk als u tabbladen gebruikt.

Informeer u, maar kijk uit voor teveel informatie. Op internet is veel informatie te vinden, zeker ook medische informatie. Tips hoe andere mensen met hun ziekte omgaan, kunnen u op weg helpen. Kijk echter uit met een teveel aan medische informatie, beperk u tot brochures en informatie van artsen en patiëntenverenigingen. Zij zijn het beste op de hoogte. Veel informatie kunt u bijvoorbeeld vinden via kiesbeter.nl.