Ontslag nemen

‘Ik zit ziek thuis. De situatie op mijn werk is zo uit de hand gelopen dat ik zelf ontslag wil gaan nemen. Wat zijn de gevolgenals ik dat doe?’

Uw reactie is begrijpelijk, maar u loopt grote risico’s. Als u zelf ontslag neemt bent u zonder werk en inkomen. De kans is groot dat u geen recht heeft op een WW-uitkering.

Nadat u  via Werk.nl een WW-uitkering heeft aangevraagd, bepaalt UWV of u hiervoor in aanmerking komt. In uw geval oordeelt UWV dan dat u uw werkloosheid zelf hebt veroorzaakt. U bent verwijtbaar werkloos. Bij verwijtbaar werkloosheid heeft u geen recht op een WW-uitkering.

Hoe lastig het misschien ook is, het is beter om met uw werkgever in gesprek te blijven. Ga bij uzelf na wat u kunt doen om in gesprek te blijven. U en de werkgever hebben beide verantwoordelijkheid er voor te zorgen dat u zo snel mogelijk weer aan het werk gaat.

Soms kan een oplossing ook zijn dat u besluit niet met elkaar verder te gaan vanwege de arbeidsrelatie. In dat geval is het verstandig om u bij te laten staan door iemand van de vakbond of uw rechtsbijstandsverzekeraar.


Ontslag nemen tijdens ziekte. Neem geen ontslag zolang u nog ziek bent. Als u toch overweegt ontslag te nemen, vraag dan altijd advies bij de vakbond, rechtsbijstandverzekeraar of een juridische hulpverlener. Geen lid van vakbond of verzekering? Misschien kan het Juridisch Loket u verder helpen.