Eigen bedrijf

Een eigen bedrijf
Het starten van een eigen bedrijf biedt een nieuwe kans op werk aan mensen die (deels) arbeidsongeschikt zijn of een chronische ziekte hebben. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er geen passend werk is bij uw werkgever.Het starten van een eigen bedrijf heeft als voordeel dat u uw werk makkelijker kunt aanpassen aan uw mogelijkheden en beperkingen. Zoals zelf bepalen wanneer u werkt.
Mogelijk kan uw werkgever u ook helpen bij het opzetten van het eigen bedrijf door een gespecialiseerd re-integratiebedrijf in te schakelen.

Waar moet u aan denken?
Als u eigen bedrijf wilt starten is het verstandig om met een aantal punten rekening te houden.

 • Ondernemingsplan.
  Als u een eigen bedrijf start is een ondernemingsplan niet altijd verplicht. Als u voor het financieren van het bedrijf hulp van anderen nodig hebt is dit plan verplicht. De Kamer van Koophandel kan u hierbij van dienst zijn.
 • Financiering.
  U kunt starten met behulp van uw eigen kapitaal. Of kapitaal van particulieren of een bank. Soms heeft u deze mogelijkheden niet.  Als u een uitkering van UWV heeft kunt u gebruik maken van het starterskrediet. Heeft u een bijstandsuitkering of geen werkgever of uitkering? Dan kunt u terecht bij de gemeentelijke sociale dienst. Zij hebben een speciale regeling voor startende ondernemers. Via deze regeling kunt u recht hebben op een tijdelijk inkomen en financiering. Voor meer informatie kunt u naar uw gemeentelijke sociale dienst. In sommige gemeenten is er een speciaal startersfonds.
 • Gevolgen uitkering.
  Meer informatie over starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering kunt u vinden op de site van UWV.
 • Verzekeringen.
  Heeft u een gezondheidsprobleem dan kunt u problemen krijgen met het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. In sommige gevallen kunt u gebruik maken van de vrijwillige verzekering voor de ziektewet en de WIA van UWV. Als u aan de voorwaarden voldoet om hier gebruik van te maken wordt u zonder problemen geaccepteerd. Meer informatie vindt u bij UWV.